La tendència per les coses sostenibles ha deixat de ser passatgera per convertir-se en una realitat en el nostre dia a dia. El consum, la moda, el transport, l’agricultura i l’arquitectura sostenibles en són només alguns exemples. En el cas d’aquesta última, cada cop és més habitual parlar sobre construccions i edificis sostenibles, i no podem negar que a mitjà termini, el futur de les nostres ciutats passa per aquest tipus d’edificació.
Què és l’arquitectura sostenible?
Coneguda també com a bioconstrucció o construcció ecològica, és un terme que fa referència a uns determinats sistemes de construcció que a més de tenir en compte l’ús d’uns materials concrets, el disseny i l’eficiència energètica, estudia també la relació entre els éssers humans i l’entorn edificat.
Una de les principals característiques que defineixen les edificacions sostenibles és l’ús de materials amb baix impacte medi ambiental, és a dir, que tenen una llarga vida, no contaminen i provenen de fonts renovables. La fusta n’és l’exemple més clar, i ho demostra l’augment de cases i habitatges de fusta. La llana d’ovella, la cel·lulosa o la palla són altres materials utilitzats en la bioconstrucció. Cal tenir present però, que segons l’arquitectura sostenible, cal que els materials emprats siguin de proximitat i autòctons.

L’eficiència energètica és un altre dels atributs de la construcció sostenible. Els edificis ecològics o sostenibles minimitzen l’ús d’energia convencional, i això s’aconsegueix, en part, fent un estudi de la ubicació i situació de l’habitatge a construir.
I és que és molt important, abans d’iniciar qualsevol procés constructiu, estudiar el lloc on se situarà l’habitatge o casa. Cal tenir present, per exemple, el clima de la regió, o la proximitat del terreny amb fonts emissores de radiacions electromagnètiques o fàbriques.
De la mateixa manera, la bioconstrucció aposta per una integració amb l’entorn, és a dir, que el disseny de l’immoble respecti i vagi en línia amb les construccions de la zona i integri, en la mesura del possible, la vegetació de la regió.
Bioconstrucció i salut
Com hem comentat al principi d’aquest post, la bioconstrucció va molt més enllà de l’eficiència energètica i l’equilibri amb la natura, i aposta fermament també per l’harmonia amb els habitants de la llar. Així doncs, cal entendre aquest tipus d’arquitectura com una aliada per a la naturalesa però també per a la salut de les persones.
Està demostrat que viure en una casa ecològica millora significativament la qualitat de vida de les persones. Tot i això, és important no perdre de vista que la bioconstrucció no només aposta per un procés constructiu sostenible, sinó que també té en compte aspectes de l’interior de l’habitatge, com ara la ventilació creuada, la humitat o la temperatura.
A Llorens Ebenisteria som experts en treballar la fusta. Si tens qualsevol idea o vols que t’assessorem, no dubtis a contactar-nos, el nostre equip de professionals estarà encantat d’atendre’t.