L’empremta del modernisme entre els artesans de la fusta
Sostre interior del Temple de la Sagrada Família.
En un anterior post fèiem referència a com el mobiliari modernista va anar més enllà de la seva funcionalitat, però aquí us volem explicar com aquest corrent artístic va deixar la seva empremta entre els artesans de la fusta a Catalunya i com aquest aspecte ha marcat a l’hora de tractar la fusta com un element també artístic i decoratiu a les llars.
Història
La transició del segle XIX al XX va estar marcada per grans canvis tecnològics, polítics i socials. En el món de les arts es qüestionen les velles formes i entren noves idees, també gràcies a la revolució industrial.
L’arquitectura del modernisme apostà per l’avantguarda artística, i la decoració en fusta agafà embranzida per la importància d’acostar-se a la naturalesa on predomina l’ús de línies corbades i asimètriques mitjançant relleus i motllures. S’utilitzaren a les parets estucs i esgrafiats amb la combinació d’altres materials.
Les arts decoratives protagonistes es van fusionar i els arquitectes també dissenyaren el contingut d’aquests espais reunint artesans especialitzats. L’ornamentació del mobiliari va viure un dels seus moments àlgids recuperant tècniques com la marqueteria i creant peces singulars de gran virtuositat artística i tècnica. Un dels ebenistes més representatius a casa nostra va ser Gaspar Homar.
Al nostre país veiem com aquest corrent va ser adoptat amb major repercussió a Barcelona on molts arquitectes catalans (Santiago Rusiñol, Elías Rogent, Enric Sagnier, Josep Puig i Cadafalch, Joan Rubió, Ramón Casas i Lluís Domènech i Montaner, entre altres) van deixar la seva empremta amb la col·laboració d’artesans de la fusta, el ferro, la ceràmica i el vidre a l’època daurada de la burgesia catalana a edificis, bars i restaurants que llueixen encara a la ciutat comtal com a senyal identificatiu d’aquest moviment.
Protagonista del modernisme a Catalunya
Tot i que no podem obviar que el gran protagonista per excel·lència a Barcelona, i que és reconegut internacionalment per aquest moviment és Antoni Gaudí, amb moltíssimes obres que representen la ciutat i que són un reclam turístic.
Entre aquestes grans obres trobem: El temple de la Sagrada Família, La Casa Milà més popularment coneguda com La Pedrera, la Casa Batlló, la Torre Bellesguard, el Park Güell, el Palau Güell i els Pavellons de la Finca Güell, la cripta de la Colònia Güell, Casa Vicens i Casa Calvet.
Escala central de l’edifici de La Pedrera d’Antoni Gaudí, Barcelona.
Llegat
En l’actualitat, ens sentim des de Llorens ebenisteria molt orgullosos de formar part d’equips de treball per restaurar alguns dels edificis més emblemàtics del modernisme i que segueixen inspirant-nos per nous projectes.
Restauració interior de la Casa Batlló. Barcelona.
Fins i tot, amb la col·laboració d’arquitectes, interioristes i professionals del disseny trobem que els valors arquitectònics del modernisme segueixen predominant en la recerca de noves solucions per un habitatge que aprofiti la llum, l’espai, el confort i la qualitat, que permeti un major rendiment d’ús.
A Llorens ebenisteria seleccionem les fustes i tècniques més adequades per a cada projecte, contacteu amb nosaltres si necessiteu portar a terme alguna idea en fusta.
Articles relacionats
El mobiliari modernista, més enllà de la funcionalitat
Ja fa gairebé cinc anys que el Museu…