La fusta és una de les matèries primeres que s’utilitza des de l’inici dels temps i actualment és molt present a la nostra vida. A la llar i a la feina, en forma de mobles i objectes, i a l’exterior en forma d’escultures, cases i altres tipus d’edificacions.
Per gestionar les múltiples necessitats existeixen diferents tipus de fusta, amb característiques específiques i finalitats molt diverses.

En aquest post repassem les principals classificacions que es fan de la fusta, així com exemples concrets de projectes elaborats des d’Ebenisteria Llorens.

Fustes de l’hemisferi nord vs. tropicals
La primera classificació que es fa és la que distingeix entre fustes europees i d’Amèrica del Nord i fustes tropicals. Les primeres són pròpies d’Europa i Amèrica del Nord, i normalment s’obtenen a l’hemisferi nord i en zones temperades d’Europa, mentre que les segones són aquelles provinents d’Amèrica Llatina, Àfrica i zones d’Àsia.

Les fustes de l’hemisferi nord es poden classificar en dos subtipus:

Fustes frondoses: Són més dures i resistents i en conseqüència requereixen un treball més intens. A més a més, són més valorades i el seu preu és més elevat. Estan indicades per a la construcció d’ebenisteria de luxe, com per exemple aquests mobles litúrgics de la Sagrada Família o el mobiliari d’aquesta borda andorrana. Les fustes més conegudes d’aquest tipus són el faig, la noguera, el roure, l’om, l’alzina, l’auró amb el que vàrem construir el mobiliari d’aquesta segona residència a La Cerdanya, o el castanyer.

Fustes resinoses: Són més toves i es poden treballar més fàcilment. Són una de les fustes més utilitzades al llarg de la història. S’utilitzen per fusteria, taulells, portes i finestres. El pi, l’avet i el xiprer en són els principals exemples.

D’altra banda, trobem les fustes tropicals, que es caracteritzen principalment per la seva resistència a la intempèrie i sobretot a la humitat. Així doncs, aquestes fustes són emprades per mobles exteriors, com per exemple en aquest jardí de fusta d’ipe i també pel mobiliari de banys, com per exemple aquesta sauna de fusta d’ayous, procedent d’Àfrica.

Entre les principals fustes tropicals trobem la de teca, de caoba, de banús, iroko.

Fustes toves vs. dures
Una altra classificació és la que diferencia entre fustes toves i fustes dures. Les primeres són aquelles d’arbres de creixement ràpid i fulles perennes. Així doncs, les fustes resinoses generalment són fustes toves. D’altra banda, trobem les fustes dures, d’arbres de creixement lent, tronc gruixut i fulles caduques. Les fustes frondoses i tropicals són considerades fustes dures.
Una altra diferència entre ambdós tipus de fustes, és el preu. Les fustes toves són més assequibles que les dures, mentre que aquestes segones són més apreciades que les primeres.

Si tens qualsevol dubte o tens alguna idea en ment, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. Estarem encantats d’atendre’t.