Al llarg de la història s’han creat moltes cadires de fusta, però cap ha estat tan famosa i reconeguda arreu del món com la cadira Thonet. Si bé és cert que va ser dissenyada fa més d’un segle i mig, la seva petjada ha arribat fins a l’actualitat, on moltes de les cadires de fusta que existeixen tenen el seu origen en la mítica Thonet, també coneguda com la cadira número 14, pel número que va rebre en el primer catàleg on va aparèixer.

Creada l’any 1859 per Michael Thonet, un dissenyador de mobles alemany, la cadira Thonet es va convertir ràpidament en un èxit d’abast mundial i va marcar un abans i un després en la història dels mobles. Ens trobem davant de la cadira més imitada de tota la història.

Una tècnica pionera: la curvatura de la fusta gràcies al vapor
El disseny original d’aquesta peça estava elaborat amb fusta de faig corbada al vapor, una tècnica pionera en l’elaboració de mobles. Des dels seus inicis com a fuster l’any 1830, Thonet va experimentar diferents tècniques per laminar i corbar la fusta, insistència que es va veure recompensada l’any 1841, quan finalment va patentar la tècnica de la curvatura de la fusta en calent.

Amb aquesta tècnica, Thonet obtenia un material elàstic i flexible gràcies a la calor i la humitat del vapor, ideal per treballar sense tanta dificultat la fusta. Amb aquest progrés, l’any 1859 va fabricar la famosa cadira Thonet, formada per sis peces de fusta independents, ajuntades amb 10 claus i dues rosques. El seient original estava fabricat amb reixeta, perquè si queia alguna beguda, es filtrés pels forats sense embrutar la cadira.

Primer moble del disseny industrial
Una altra de les característiques que la fa única és que va ser el primer moble de disseny industrial de la història, representant la transició entre la fabricació artesanal i la producció industrial. La cadira podia ser fabricada en massa per treballadors no qualificats i es podia transportar per peces, estalviant espai i temps. En el seu moment, es col•locaren 36 cadires desmuntades (un total de 216 peces) en una caixa d’un metre cúbic de capacitat i es van distribuir arreu del món. A més, el seu preu, molt econòmic, i un disseny senzill però elegant, la va fer ràpidament popular arreu del món, convertint-se, en poc temps, en protagonista de cafès o bars i també de menjadors i cuines particulars. Amb la cadira Thonet va començar la història del moble modern.

Un clàssic del disseny
Amb més de 60 milions de cadires venudes al llarg de la seva història, la cadira Thonet és, sens dubte, un dels clàssics del disseny. Al llarg del temps, han estat moltes les rèpliques que se n’han fet, això sí, amb materials, colors i utilitats diferents, però mantenint l’essència sempre. Actualment, bars, restaurants, museus i cases particulars segueixen tenint com a protagonista aquesta peça que mai passa de moda. I és que com deia l’arquitecte suís Le Corbusier, “mai s’ha creat alguna cosa tan elegant ni tan ben concebuda, amb una execució tan precisa i pràctica”.
Si vols més informació o tens alguna idea, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. Estarem encantats d’atendre’t.