La fusta compta amb propietats físiques, mediambientals i estètiques; d’aquí que sigui un dels materials més utilitzats per a la construcció i la decoració. La fusta és un material molt versàtil que es pot fer servir per construir una casa sencera, però també es pot reduir el seu ús a estructures o zones concretes com bigues, columnes, sòls, finestres, portes, etc. Per descomptat, la fusta també és un material altament apreciat per als mobles de la llar i per a la decoració en general.
Característiques i emmagatzematge de la fusta
D’aquest material destaca la seva resistència, flexibilitat, duresa i la seva capacitat d’aïllament tèrmic i acústic. A més a més, és ecològic, encara més si procedeix de boscos sostenibles, i no requereix un tractament químic excessiu. Així mateix, té propietats estètiques. És indiscutible la seva bellesa i valor ornamental, ja que permet molt joc en el disseny i la decoració.
No obstant això, la fusta requereix un manteniment específic. No és el mateix el que rebrà una fusta ja tractada per a interior, que el que necessita una fusta utilitzada a l’exterior, per exemple com a taula o llistons. Així doncs, la fusta que ha estat transformada de llenya a taula o llistó necessita ser conservada per prolongar la seva durabilitat. Hi ha elements com la humitat o el sol que poden deteriorar-la o causar-los danys irreparables; però també els insectes, els rosegadors o els fongs són els seus enemics. Per aquest motiu, convé tenir en compte una sèrie de mesures per evitar que la fusta es corbi, es faci malbé o adquireixi un to blavós a causa de l’exposició al sol. És fàcil que els taulells es contreguin, dilatin o s’acombin quan no s’emmagatzemen en les condicions més adequades.
La fusta acabada de tallar està humida, ja que els arbres necessiten l’aigua per seguir creixent. Així doncs, cal deixar-la assecar en un ambient exterior o local obert i ben ventilat. Alhora, s’ha de recolzar en una superfície llisa i en una espècie de graella de barres que permeti circular l’aire i que els troncs puguin respirar. També cal protegir-los del sol, ja que pot causar esquerdes i canviar el seu color.
Una vegada que la fusta està seca, s’ha de guardar en un lloc tancat i ventilat en el qual no s’arribi temperatures extremes, ni excessiva calor ni fred, i que tampoc tingui humitat. Cal controlar la humitat per mantenir-la sempre entre un 40% i un 60%. El més aconsellable és organitzar-la amb llistons entre les diferents taules per facilitar-ne el pas de l’aire. Una altra opció és apilar les fustes de diferents gruixos i tipus perquè circuli bé l’aire entre elles.
Perquè la fusta no adquireixi una forma corba és totalment necessari guardar-la en posició horitzontal sobre una superfície plana. Si la guardem en vertical recolzada en una paret, és fàcil que els llistons i taules es corbin, cosa que dificultarà el treball del material.
Una vegada que la fusta estigui treballada i tinguem la seva destinació final –mobles o decoració, sòls, estructures-, necessitarà tractament i un manteniment adequat perquè segueixi saludable i lliure de putrefacció. Una rutina de manteniment la conservarà en bones condicions. Aquesta rutina ha d’incloure l’aplicació d’olis per evitar la sequera i l’ús de proteccions per a tots els agents externs als quals estan exposats: sol, humitat, altes temperatures … Només així conservarem les característiques tan especials de les que gaudeix la fusta i que l’han convertit en un material bàsic per construir mobles, eines, habitatges i altres molts productes al llarg de la història.
A Llorens Ebenisteria som experts a treballar la fusta. Si tens qualsevol idea o vols que t’assessorem, no dubtis a contactar-nos, el nostre equip de professionals estarà encantat d’atendre’t.