L’origen de la fusta és conegut per a tothom, però fins que aquesta arriba al taller i s’elabora el mobiliari o estructura ha de passar per tot un recorregut que molts desconeixen. A continuació, t’expliquem quines són les fases per les quals passa la fusta des que surt del bosc fins que arriba al nostre taller, no t’ho perdis!

En primer lloc, la tala té lloc als boscos o plantacions i sovint es replanten nous arbres. Un cop s’ha talat s’ha de podar i treure les branques, amb l’objectiu de facilitar el transport. Els troncs podats es porten fins als mitjans de transports i posteriorment, es transporten fins a les serradores, que és on té lloc la major part del procés de conservació i adequació de la fusta. Normalment, els troncs es transporten amb camions de grans dimensions, però en algunes ocasions també es pot fer amb trens o per mitjà aquàtic a través dels rius.

Un cop a les serradores, primer es treu l’escorça dels troncs. Després es tallen els troncs, que es poden talar en tall primari i secundari o de diferents formes per aprofitar la fusta com més convingui; en taulons de diferents mides i aprofitant al màxim el tronc. Els petits trossos sobrants, com encenalls o altre excedent de la fusta es poden reutilitzar per a paper o per a generar energia.

Un cop tallada la fusta es poleix per treure’n les imperfeccions de la superfície i se sol tractar, en especial per evitar els tèrmits i els fongs. Després té lloc el procés d’assecament, que és necessari per aconseguir que la fusta sigui més lleugera i resistent i protegir-la d’insectes o fongs. L’assecament pot ser natural, col·locant la fusta apilada a l’aire lliure i deixant espais perquè passi l’aire i l’assequi, o artificial, en grans forns que assequen la fusta amb aire calent i sec.

Superades totes aquestes fases, les peces de fusta es transporten, distribueixen i  comercialitzen a les fàbriques, tallers i ebenisteries, on es construeixen els mobles de fusta que seguiran el seu procés d’elaboració segons els diferents acabats i tipologia de moble.

A Llorens Ebenisteria som experts a treballar la fusta. Si tens qualsevol idea o vols que t’assessorem, no dubtis a contactar-nos, el nostre equip de professionals estarà encantat d’atendre’t.