La fusta és un material noble i ecològic si es tracta de manera coherent. Arquitectes i dissenyadors han demostrat que es poden fer edificis increïbles únicament utilitzant  fusta i han fet realitat ambiciosos projectes com residències, hotels, esglésies … A continuació, et presentem les cinc construccions fetes amb fusta més impressionants del planeta:

1. Residència Edel: Weiss

L’any 2009, els arquitectes Matteo Thun & Partners van construir a 1.600 metres d’altitud, el punt més alt de l’estació d’esquí Kartschberg (Àustria), dues torres monolítiques (fotografia principal) que ja s’han convertit en un símbol de les províncies de Salzburg i Caríntia. La construcció als Alps ha buscat un equilibri entre el respecte per la natura i la tradició, sense oblidar els interessos de la indústria turística.

Per evitar l’expansió urbana a les muntanyes, el projecte es va basar en dos edificis verticals que reduïen l’espai de cada pis a la mida de 20 metres de diàmetre. Fusionant interior i exterior, les dues estructures cilíndriques estan envoltades per una estructura romboidal feta de fusta local de làrix, que simbolitza la relació directa amb el medi ambient. Les dues torres d’habitatges alberguen 64 apartaments d’entre 45 i 180 metres quadrats en 66 pisos. No disposen ni de subministrament d’aigua ni de llum, ja que la calor prové d’un hotel proper mitjançant un generador de biomassa alimentat per residus de fusta.

2. Església de la Comunitat Knarvik

Aquesta església, obra de Reiulf Ramstad Arkitekter, es va construir el 2014 al nord de Bergen (Noruega) i s’adapta acuradament al paisatge. Se situa en un lloc privilegiat amb vistes al paisatge cultural i al centre local de la ciutat.

L’edifici compta amb 2.250 metres quadrats construïts i una forma reconeguda on destaca la torre, el santuari i la capella perquè tenen cobertes en ordre ascendent. L’espai es divideix en dos nivells en una planta rectangular que separa els espais sagrats (a dalt) i les àrees administratives (a baix). Un “atri intern” connecta les dues altures amb una escala que genera un espai continu que pot unir-se o separar-se del santuari amb el desplaçament de parets de vidre (donant cabuda a més de 500 persones).

3. Hotel Terra Patagònia

Aquest hotel edificat l’any 2011 se situa a l’entrada nord del Parc Nacional Torres de Paine (declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 1978) al peu del llac Sarmiento, a la regió de Magallanes (Xile). El projecte s’ha inspirat en les diverses formes que dibuixa el vent de la zona i l’edifici sorgeix com una duna més en la topografia, fet que fa harmonitzar la construcció amb el paisatge.

El complex té 4.900 metres quadrats construïts i compta amb 40 habitacions tot de fusta. El projecte va tenir en compte l’eficiència tèrmica de l’hotel amb l’objectiu de reduir el cost energètic i els nivells de calefacció. L’edifici aconsegueix mantenir 5ºC sense calefacció quan a l’exterior el termòmetre baixa a -14ºC.

4. Casa esfèrica

Aquesta casa de forma esfèrica està situada a la regió Zelenograd, al nord de Moscou (Rússia), i es va construir en tan sols dos mesos. Amb un diàmetre de 9 metres, aquest habitatge amb forma de cúpula és un projecte de SkyDome i la seva solució per a suportar grans càrregues de neu (fins a 700 quilograms per metre quadrat) fa que aquesta construcció sigui el doble de resistent que una casa tradicional de les mateixes dimensions.

Mentre l’estructura i l’interior estan fets de fusta de pi, les teules que recobreixen l’exterior són de làrix siberià. La seva forma esfèrica fa que l’habitatge no necessiti murs de càrrega i el seu aïllament tèrmic ha reduït la despesa de calefacció a la meitat. SkyDome ja ofereix sis versions diferents d’aquestes cases esfèriques.

 • 5. Eco-Hotel Innhouse

  Aquest edifici va ser construït el 2012 per Oval Partnership a l’interior d’un bosc prop de la ciutat de Kunming, Xina, i forma part de l’EXPO Eco Town. La construcció de 2.600 metres quadrats és un exemple de turisme responsable que s’integra en el context i genera un contacte directe entre els visitants i l’entorn natural.

  L’hotel és una “ciutat” d’habitatges de fusta connectats que disposa de 17 suites disposades en 4 volums sobre i entre els arbres del bosc. Compta amb dues àrees d’accés al llarg d’un sender de natura que divideixen en cinc zones a través de patis que propicien la comunicació diària entre els residents així com ventilació i llum per a les habitacions del voltant.

 • Llorens Ebenisteria som experts en treballar la fusta. Si tens qualsevol idea o vols que t’assessorem, no dubtis a contactar-nos, el nostre equip de professionals estarà encantat d’atendre’t.Font de les imatges:
  1. Pinterest. https://www.pinterest.es/scottschaller/architecture-and-furniture/
  2. Dexigner.com. https://www.dexigner.com/news/29309
  3. Luxury Horizons. http://www.luxuryhorizons.com/travel/tierra-patagonia-hotel-spa-chile-luxury/
  4. Arquitectura de casas. http://www.arquitecturadecasas.info/wp-content/uploads/2015/12/casa-domo-de-madera-Rusia-1.jpg
  5. Archdaily. https://www.archdaily.com/294610/innhouse-eco-hotel-oval-partnership/50a6805bb3fc4b46eb00009f-innhouse-eco-hotel-oval-partnership-image