Els sostres de fusta, les bigues que els suporten i els entrebigats eren comuns en l’època dels nostres avis; però, durant anys, la decoració s’ha oblidat d’ells i els ha deixat en blanc. Ara els sostres de fusta tornen a ser tendència i el que més es valora d’ells és que creen espais càlids, acollidors, elegants i ajuden a donar profunditat a aquesta part tan oblidada de l’interiorisme.

Tot el que has de saber sobre els sostres de fusta

Totes les estances de la casa poden comptar amb sostres de fusta: des de la cuina o el bany fins a llocs per al descans com el dormitori, la sala o el porxo. La fusta és un aïllant natural tant del fred com de la calor i el seu ús en el sostre ajuda a reduir la quantitat d’energia necessària per climatitzar l’espai. A l’hivern conserva la calor i a l’estiu aïlla de les altes temperatures. A més, la fusta és un material porós que funciona com absorbent acústic natural així que és ideal, per exemple, per a l’habitació en la qual es trobi la televisió.

L’ús de fusta recuperada és una opció molt actual i ecològica. També es pot utilitzar la fusta procedent de boscos gestionats de manera sostenible. A més a més, és un material fàcil de reciclar i biodegradable.

 

Estils decoratius

Actualment, entre els estils decoratius més en voga que acullen els sostres de fusta estan el nòrdic i el contemporani. També queden perfectes en ambients industrials si es complementen amb ferro fos o acer.

Els sostres de fusta poden comptar amb bigues o no. Aquestes en alguns casos són un element estructural, però en altres són falses i formen part de la decoració. L’ús de bigues aporta força al disseny i transmet seguretat. En alguns projectes, per exemple interiors rústics, són gairebé imprescindibles per aconseguir l’efecte desitjat. No obstant això, les bigues també són un bon recurs per omplir espais quan es tracta de sostres molt alts o per crear estètiques particulars.

 

Sostres de fusta decorats

Els sostres decorats se situen entre les noves tendències en decoració. Els defensors d’aquesta moda asseguren que ara els sostres són els protagonistes absoluts de les estades i que la creativitat en disseny d’interiors se centra en ells. El blanc llis ha donat pas a sostres més originals que aporten personalitat, creen efectes òptics i atrauen les mirades cap amunt.

Els enteixinats són sostres de fusta més elaborats i tradicionalment s’han fet servir en esglésies i palaus. En l’actualitat, s’utilitzen principalment per a crear contrast i focalitzar el punt d’atenció de la decoració al sostre. Un recurs similar són els sostres panelats formant originals dissenys i dibuixos amb les taules de fusta. De nou, la idea és atreure l’atenció cap amunt.

Tot i que és habitual respectar el color de la fusta, és tendència pintar de blanc per l’estil nòrdic o per donar-li un aire mediterrani. El blanc ajuda a crear ambients lluminosos, amplis i frescos sense restar calidesa. La combinació de sostre de fusta pintat en blanc i bigues en el color natural també està de moda; l’objectiu és aportar llum, frescor i disminuir l’impacte visual de tot el sostre de color fusta però donant un punt de contrast en les bigues.

Fins i tot els sostres de fusta més simples són un complement decoratiu perfecte que contrasta amb la resta de l’interior de l’estada. Els sostres de fusta, independentment del seu disseny, són agradables i aporten un acabat únic que s’adapta a qualsevol estil decoratiu.

A Llorens Ebenisteria som experts en treballar la fusta. Si tens qualsevol idea o vols que t’assessorem, no dubtis a contactar-nos, el nostre equip de professionals estarà encantat d’atendre’t.