La tendència dels llistons de fusta

Cada cop més, veiem com els llistons de fusta són un gran aliat per aconseguir transmetre l’ambient que volem que es respiri a l’espai que s’està construint i dissenyant. Confort, comoditat, calidesa, etc. són alguns dels aspectes que poden aportar els llistons a un lloc o un espai.

Existeixen diferents característiques i funcionalitats dels llistons de fusta depenent de l’objectiu i del tipus de fusta escollida. Com per exemple, en aquest projecte on l’interiorisme adquireix molta importància i a on s’han fet servir els llistons de fusta per embolicar l’espai de pas entre una estança i una altra, i fer que els diferents elements siguin percebuts com un tot.

A la seu central del Banco Mediolanum, ubicada a l’Avinguda Diagonal de Barcelona, es van utilitzar els llistons de fusta per revestir parets i mampares de vidre per donar calidesa i dinamisme, i a l’hora d’unificar l’espai aportant personalitzat.

El to del llistó de fusta dependrà del tipus de fusta (pi, roure, etc.), vernís o pintura que s’utilitzi. En aquesta casa de Barcelona, en què els llistons s’han utilitzat en el sostre, s’ha fet servir una fusta de roure, més càlida per crear un contrast amb el color negre dels mobles.

Com podem veure, la varietat de les característiques dels llistons de fusta ens ofereix un ventall d’usos comuns i bàsics que ens aporten la qualitat necessària per oferir al client el disseny que s’imagina i que té al cap, tant si són d’interior com d’exterior. 

Un dels seus usos més comuns és el constructiu; els llistons s’utilitzen per unir diferents estructures, revestir parets i crear més resistència i subjecció entre elles. També es poden fer servir com a part estructural dels diferents mobles personalitzats, com per exemple, el cas d’aquesta taula ubicada a la Sagrada Família.

Per d’altra banda, també un ús molt comú és el decoratiu; en aquest cas aporten millores en l’aïllament acústic, juguen en la percepció de l’espai i es poden fer combinar amb diferents jocs d’il·luminació per tal de crear l’ambient personalitzat que el client busca. És el cas d’aquesta pèrgola de llistons de fusta de cedre americà creada per encerclar la zona de descans al costat de la piscina. Els llistons tenen la missió de jugar amb la llum exterior que entra, i crear un ambient totalment relaxat i acollidor.

En resum, podem veure que afegir llistons a qualsevol espai ens afegeix valor i significat a l’estància en sí. Els llistons de fusta es van convertint de mica en mica en peces imprescindibles i essencials.