RESTAURACIONS I RÈPLIQUES EN FUSTA PER NO PERDRE EL LLEGAT ARTÍSTIC O FAMILIAR

Les restauracions i les rèpliques en fusta ens ajuden a no perdre aquell llegat artístic que tant ha marcat a una ciutat o país.  Valorem aquelles peces úniques heretades per la família, que tenen, de ben segur, gran valor per nosaltres i que en ser restaurades perduren de generació en generació.  

Les peces més antigues s’elaboraven quan la noblesa dominava els països i son de gran valor perquè eren construïdes artesanalment pels ebenistes que pertanyien a les cases reials. D’aquí, el fet de que quan alguna antiguitat és subhastada, s’assoleixin xifres milionàries. 

Quan parlem de restauracions en fusta fem referència a totes aquelles antiguitats que necessiten ser treballades per garantir la conservació del seu estat original. Normalment, en una restauració es determina el grau de deteriorament de la peça per tal de reparar els danys o els desperfectes que hagi pogut causar el pas dels anys i, a posteriori, aplicar-hi les millors tècniques per mantenir aquest estat durant els següents anys. 

D’altra banda, quan fem referència a una rèplica parlem d’una obra artística que reprodueix una peça original amb exactitud. Les rèpliques normalment s’utilitzen amb dos finalitats diferents: per una banda, en el cas d’una peça que forma part d’una estructura i que no es pot incloure en la restauració d’aquesta pel seu mal estat de degradació, i per d’altra banda, amb propòsits didàctics en els museus per a substituir les obres originals que, per la seva fragilitat o el seu possible deteriorament, no puguin ser exposades. 

Un dels llegats i patrimoni artístic més important de la ciutat de Barcelona és el que va deixar Antoni Gaudí , arquitecte entusiasta i exigent que va dedicar el mateix interès a la construcció d’un picaport, un tamboret, una casa com la Casa Batlló o a una catedral com la Sagrada Família. 

Formar part de la restauració d’edificis emblemàtics de Barcelona com la Casa Burés i la Casa Batlló és tot un orgull per nosaltres. La restauració de mobles de fusta, així com la construcció de rèpliques i símils, requereixen una especial atenció i nosaltres en gaudim treballant amb les fustes originals.

En el cas de la Casa Burés les fustes de les portes i finestres de les zones nobles de l’edifici son de fusta de caoba de Cuba, molt valorada pel nostre sector perquè a més de disposar d’atractives vetes, destaca per la seva resistència a la humitat i als paràsits. Per d’altra banda, les marqueteries contenen fusta de bubinga i banús, i també s’hi poden trobar altres elements amb fustes de roure i noguera. 

Casa Burés. El procés

Durant el procés de restauració i rèplica es va poder comprovar com la fusta noble en alguns casos havia quedat amagada darrere capes i capes de pintura, per la raó de la qual l’estudi d’arquitectura TDB amb Juan Trias de Bes i el seu equip, va decidir decapar-les. Per recuperar els diferents elements de fusta originals es van analitzar les parts que es podien aprofitar i desestimar aquelles que no. A continuació, es va reproduir la forma original de les peces amb altres tipus de fusta, per aconseguir que les portes, finestres i els altres elements tornessin a funcionar. L’acabat final s’ha emprat com es feia tradicionalment amb diverses capes de goma laca. 

En el cas de la Casa Batlló, l’equip de direcció tècnica format per Xavier Villanueva, Joan Olona, Mireia Bosch, Ignasi Villanueva i Ana Atance ens va contactar per formar part de la futura restauració. Ells primer van desenvolupar el Pla Director de Casa Batlló amb una cerca detallada en arxius històrics com el de l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Càtedra Gaudí de la UPC i l’Institut Amatller d’Art Hispànic, entre d’altres. Amb el resultat d’aquesta cerca es va poder determinar l’estat original de l’edifici i esbrinar quines tècniques i materials s’hi empraren. Una informació molt valuosa en la intervenció posterior, ja que d’aquesta manera es van poder detectar els procediments coneguts i estudiar els que no ho  eren, per arribar al mateix acabat i ajudar a preservar el llegat històric.

Casa Batlló. Rèplica dels arrimadors originals

A Llorens Ebenisteria gaudim treballant les fustes originals, fidels a un procés ancestral, de tradició i ofici. Ens apassiona la nostra feina, per això aquí hem volgut mostrar-vos una petita part del que fem. Fa més de cent setanta anys que treballem la fusta i continuem estimant la nostra professió com el primer dia.