És innegable que arran de la proliferació del gegant suec de mobles low cost, el disseny escandinau ha vist incrementada de manera exponencial la seva notorietat en els darrers anys. Però… quines són les claus d’aquest estil? D’on sorgeix i en què s’inspira?

Les claus del disseny escandinau

Funcionalitat, minimalisme, lluminositat i fusta són alguns dels conceptes que relacionem amb l’“estil nòrdic o escandinau”. El terme va ser encunyat per primera vegada el 1954, arran de l’exposició Design in Scandinavia que va recórrer Nord-Amèrica per mostrar l’estil de vida de Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia.

Si bé és cert que aquest corrent ja existia, gràcies a les influències de diferents moviments artístics sorgits al llarg del segle XX -com l’Art Nouveau o La Bauhaus-, l’estil va evolucionar cap a una faceta més estètica. D’aquesta manera, el disseny tradicional dels països nòrdics basat en la funcionalitat dels objectes va començar a incorporar valors estètics per satisfer les necessitats emocionals de la societat nòrdica. La bellesa passava a entendre’s com una funció més de l’objecte.

El punt culminant en la fusió de funcionalitat i estètica va produir-se durant la fira internacional de mobles celebrada a Estocolm el 1930, on van acudir els principals dissenyadors industrials de l’època per exposar els últims dissenys avantguardistes de producte.

estil-nordic frllorens.com

La cerca de la lluminositat és un altre tret definitori de l’estil nòrdic. Per contrarestar les poques hores de sol d’aquests països, s’opta per l’ús de colors neutres, amb un clar protagonisme del blanc tant en parets com en mobiliari, que aporten molta llum i calidesa als espais. Aquesta paleta cromàtica discreta contrasta amb la incorporació de subtils notes de colors vius.

La fusta, la reina dels materials

La presència de la fusta al disseny nòrdic tampoc és casual. Són països amb un clima fred d’hiverns durs i llargs que, sumat l’abundància de boscos frondosos, propicien l’ús d’aquest material noble per fabricar mobles. Fusta de pi, auró, faig o roure són habituals en el mobiliari escandinau, que conjuga la simplicitat de línies i l’absència d’ornaments mentre aconsegueix accentuar la funcionalitat dels objectes.

A mésestil-nordic frllorens.com, tenint en compte que una de les fonts d’inspiració de l’estil nòrdic és la natura, els teixits naturals com el cuir, la llana o el cotó són el complement perfecte per a l’estètica escandinava.

Si tens en ment un moble d’estil escandinau i busques el valor diferencial o acabats personalitzats, a Llorens Ebenisteria podem donar forma al moble que imagines.

Contacta amb nosaltres, estarem encantats d’atendre’t!