La fusta és la matèria primera més important al llarg de la història de l’home. Amb  la pedra, és la primera que van utilitzar els nostres ancestres i encara avui és el punt de partida per als dissenyadors d’avantguarda. Les seves virtuts –calidesa, resistència, respecte al medi ambient, fàcil manipulació, varietat d’acabats…– són inqüestionables i per aquesta raó la història del disseny ens ha deixat una sèrie d’icones elaborades en fusta, peces de mobiliari que van marcar una època i mantenen el seu valor tot i el pas dels anys. En repassem tres especialment singulars i d’estils molt diversos.
09-gaudi-tocador

Tocador Palau Güell (Antoni Gaudí, 1888)

Aquest original moble no és la seva obra més coneguda, però el geni de Gaudí és un referent ineludible en la història del disseny i no el podíem obviar. La base de l’obra de Gaudí va ser arquitectònica, però va deixar algunes mostres de mobiliari sorgit de la seva imaginació que ens permeten apreciar la importància que li concedia. En concret, aquest tocador és una peça de forma asimètrica i modernitat extraordinària que, a més, s’ajustava com un guant a les necessitats de la seva propietària. En síntesi, imperaven en l’obra de Gaudí criteris de funcionalitat, racionalitat, confort i solidesa.

Stool 60 + Chair 69 + Table 90 (Alvar Aalto, 1932)

En contrast amb la sumptuosa decoració del Palau Güell, poc més de 40 anys més tard el finlandès Aalto creava una línia de mobles d’estil nòrdic caracteritzada pel racionalisme i l’organicisme. Allunyat de l’estètica maquinista i freda, va estudiar la flexibilitat de la fusta laminada per la calidesa que aportava als seus projectes. El tamboret 60 –com posteriorment la taula 90 i la cadira 69– demostra l’interès del dissenyador en les formes bàsiques. Elaborat amb fusta de bedoll, representa la quinta essència del disseny de mobiliari funcionalista.

taburete-Aalto frllorens.com

Carlton bookcase (Ettore Sottsass, 1981)

carlton-bookcase frllorens.comFent un salt en el temps, arribem als anys 80 de la mà de Sottsass, un personatge singular i, alhora, un dels creadors més influents de finals del segle passat. Com a dissenyador industrial va idear objectes que fugien de les convencions, sovint en col·laboració amb altres membres del grup Memphis. Concebut com a moble divisori per crear diferents ambients en un mateix espai, Carlton és un exemple destacat de l’estil de Sottsass. Per a un mercat de luxe, en comptes de fustes nobles utilitza taulers melaminats de colors estridents i crea un joc amb reminiscències a l’escultura i la pintura d’avantguarda.