Amb l’arribada del bon temps, també és el moment de recuperar els mobles exteriors per gaudir de les vetllades a l’aire lliure. Per això, des de Llorens Ebenisteria us apuntem alguns trucs perquè els mobles i els terres de fusta llueixin bonics malgrat el pas dels anys

Els termòmetres s’enfilen i qualsevol excusa és bona per seure al balcó a llegir una estona o fer un sopar amb la família o els amics al jardí de casa. Tot i les connotacions positives que s’associen a l’aire lliure, la fusta, com a material viu que és, es veu afectada per les inclemències climàtiques i cal tenir-ne una cura especial.

Per exemple, els raigs ultraviolats provoquen que la fusta perdi el seu aspecte natural i adquireixi tonalitats grisenques, a més de degradar la lignina, un component de la fusta que propicia que aquesta es clivelli. La humitat també és un ferm enemic de la fusta, que n’afavoreix el desenvolupament de fongs i insectes.

En línies generals, els tipus de fusta més adequats per passar llargues temporades a la intempèrie són aquells que presenten una major densitat i resistència als agents externs, com és el cas de les fustes tropicals. A més de la tipologia del material, entren en joc altres factors com les condicions climàtiques, la composició del material o l’antiguitat, que determinaran quin tractament aplicar perquè les peces llueixin com el primer dia.

Oli de teca, paper de vidre i ser curós

En el cas de tarimes o terres exteriors de fusta, és aconsellable aplicar tractaments d’oli de teca, una substància que protegeix i nodreix les superfícies i propicia el manteniment del seu color natural. Des de Llorens Ebenisteria recomanem fer el tractament dos cops l’any, un a la primavera i un altre a la tardor, ja que són les estacions amb climes més suaus.

El procediment és molt senzill: consisteix a aplicar una capa generosa d’oli de teca amb un drap o un rodet en sentit de la veta de la fusta, reforçant l’efecte impermeabilitzant de la fusta. Transcorregudes unes sis hores, es pot passar una segona capa d’oli per protegir el terra dels efectes del sol i les temperatures extremes.

fusta-exterior frllorens.comPel que fa al mobiliari de fusta, també es recomana aplicar tractaments d’oli de teca o d’aliança com a mesura de protecció i nutrició. S’aconsella seguir el tractament a un lloc resguardat del sol i aplicar-ne un parell de capes.

Per treure la pols dels mobles, n’hi ha prou a passar un drap i, de tant en tant, netejar-los amb una esponja i una mica de sabó de ph neutre. Si es tracta de mobles de fusta plegables, convé protegir les frontisses amb una capa de vaselina per evitar que les peces metàl·liques s’oxidin.

En el cas que el moble de fusta necessiti una “neteja de cara”, ja sigui perquè els raigs UVA l’han descolorit o per la voluntat de donar-li un canvi d’aspecte, primer cal igualar la superfície amb un paper de vidre fi. Un cop polida, es treu la pols amb un drap humit i, quan el moble estigui completament sec, és el moment de donar-li una capa de vernís o pintar-lo amb una pintura especial per a exteriors.

Si tens dubtes concrets sobre com mantenir el teu moble de fusta exterior, no dubtis a contactar amb nosaltres. Des de Llorens Ebenisteria estarem encantats d’assessorar-te.