Amb la condició que el resultat final no perdi cap de les característiques que defineixen un producte únic i original, els nous temps ofereixen complements tecnològics que permeten afegir competitivitat i productivitat als processos artesanals i arribar a resultats abans impossibles. Cal adoptar la tecnologia com un aliat per al desenvolupament de l’activitat, entenent que mai no substituirà el criteri de les persones i que no es renuncia al caràcter especial que l’artesania confereix a qualsevol obra de qualitat.

004-tecnologiaL’ebenisteria és una de les arts més antigues, ja que des del principi de la història de la humanitat s’ha utilitzat la fusta per elaborar eines, accessoris, mobles i objectes decoratius diversos. Per tant, fa temps que coneixem la matèria primera, sabem com treballar-la per treure’n el màxim profit i disposem de múltiples alternatives que, amb el criteri de l’expert, ens donaran un resultat òptim –no en va la indústria del luxe recorre habitualment a productors artesans–. El bagatge és més ampli encara si qui atresora el coneixement és una empresa centenària que, generació rere generació, ha estat capaç de transmetre els secrets d’un bon professional.

Actualment, però, l’avenç de la tecnologia ha portat nous matisos que fan canviar d’escenari. La maquinària i la tècnica ja es van anar incorporant paulatinament al treball de la fusta en els últims segles, i en els últims anys aquesta tendència s’ha fet més evident. En molts casos, això ha fet possible la fabricació en sèrie en un breu espai de temps de milions de mobles, exactament iguals, sense cap imperfecció, i la seva posterior distribució en el mercat global. Al final, això es tradueix en l’homogeneïtzació de l’oferta i l’acostament dels gustos entre persones de diferents països: la mateixa tauleta de nit en un hotel de Cancún, en un pis de Beijing i en un geriàtric de Barcelona.

Ara bé, els processos artesanals i les tecnologies avançades poden unir-se (no enfrontar-se) per oferir un còctel imbatible. Mantenint l’originalitat del disseny, l’habilitat experta per manipular eines i materials, la producció no repetitiva o personalitzada i algunes tècniques ancestrals, s’han incorporat les últimes novetats en béns d’equip que, entre altres coses, permeten la inserció mecanitzada de ferramenta, el segellat en línia o el disseny virtual en 3D. Així, la combinació dóna com a resultat un producte millor i igual d’únic. L’aposta per la tecnologia és, doncs, un punt a favor i, unida al criteri d’un ebenista “de casta”, no acabarà per desvirtuar i despersonalitzar l’obra.

001-tecnologia